Іспит за системою OSCE - сучасний клінічний екзамен

Іспит за системою OSCE – сучасний клінічний екзамен

Щорiчно в анестезiологiї та iнтенсивнiй терапiї впроваджуються новiтнi засоби дiагностики та лiкування, палати та операцiйнi оснащуються новiтньою апаратурою. Це потребує від лiкаря засвоєння великого обсягу теоретичних знань, опанування новими практичними навичками, прийняття вiдповiдальних рiшень.

Зважаючи на позитивний міжнародний та власний досвід проведення іспиту за методологією OSCE на кафедрі анестезіології, інтенсивної терапії та медицини невідкладних станів ФПО (зав. кафедри – професор О.М. Клигуненко), цього року також було проведено іспит за даною методологією. OSCE – це об’єктивний структурований клінічний екзамен, що складається iз так званих станцiй, на яких лікар-інтерн повинен продемонструвати рiзнi сторони своєї пiдготовки. На проходження кожної станції видiляється до 10 хвилин, потім лікарі-інтерни переходять до iншої станції. На кожнiй станції екзамен приймають 2 викладача. На бiльшостi станцiй iспит приймають з використанням сучасних манекенiв та справжнього обладнання для анестезiї (відеоларингоскоп, дихальнi контури, ендотрахеальні трубки, ларингеальнi маски, монітори). Для проведення iспиту були пiдготовленнi 8 екзаменацiйних станцiй:

1. Теорія та практика проведення серцево-легеневої реанiмацiї (вiдпрацювання на манекенi).

2. Серцево-легенева реанiмацiя у дітей та новонародженних (вiдпрацювання на манекенах).

3. Теорія та практика алгоритму дії при важких дихальних шляхах (вiдпрацювання на манекенi – встановлення ларингеальної маски, інкубація трахеї).

4. Дооперацiйна підготовка та оцiнка пацiєнта.

5. Внутрішньовенна анестезія та мʼязові релаксанти.

6. Інгаляційна анестезія.

7. Теорія та практика по гемотрансфузіології.

8. Теорія та практика ЕКГ діагностики.