Команда лікарів-інтернів здобула І місце в симуляційній олімпіаді (SIM-МАК ІІ, м. Київ)

24-25 травня команда кафедри анестезіології, інтенсивної терапії та медицини невідкладних станів ДЗ «ДМА МОЗ України» приймала участь в роботі Молодіжної Анестезіологічної Конференції (МАК) та дебютувала в симуляційній олімпіаді (SIM-MAK II), у місті Київ. Повні натхнення та жаги до нових знань лікарі-інтерни 2-го року навчання: Козаченко Інна Вікторівна(анестезіологія), Холод Микола Олегович(анестезіологія), Фісюн Тетяна Олегівна (дитяча анестезіологія), Єфіменко Василь Леонідович(дитяча анестезіологія), продемонстрували високі професійні якості та вибороли почесне перше місце.


Слід розповісти про симуляційне навчання в анестезіології та медицині невідкладних станів. Цей підхід до навчального процесу прийшов у медицину з авіації. Дана методика швидко показала свою ефективність та набула популярності. В певному сенсі, анестезіолог як і пілот лайнера працює з коштовним обладнанням та несе відповідальність за життя людей. Напружена робота потребує концентрації та уваги. В цій професії потрібно бути не лише гарним лікарем, а трохи фізиком, математиком та інженером. Симуляційне навчання дозволяє в реальному часі моделювати найрізноманітніші ситуації без шкоди для здоров'я пацієнта. З допомогою інтерактивних манекенів, акторів та мультимедійного обладнання можливо відтворити, наприклад, раптове відключення електрики в операційній або злоякісну гіпертермію. Ситуації настільки реалістичні, що ти дійсно переживаєш страх та психоемоційне напруження.

На SIM-MAK II змагання проходили в три етапи. На відбіркових єтапах було запропоновано пройти три станції. За зачиненими дверима, під контролем вимогливих екзаменаторів команди демонстрували знання та практичні навички в базових та розширених реанімаційних заходах, надавали допомогу пацієнту з політравмою та інтоксикацією психотропними засобами. Оцінювались в першу чергу командна робота та відповідність сучасним алгоритмам BLS, ACLS, ATLS, PALS, DAS. До участі в півфіналі були допущені чотири команди. Представники з Великобританії приготували справжній професійний сюрприз. На базі Інституту серця досвідчені модератори розгорнули симуляційну операційну, перелік сучасного обладнання, реалістична гра акторів та інтерактивність манекенів вразили всіх учасників. Уявіть лише, що професор поспішає на концерт і просить підмінити його в операційній. Задача не складна, адже хірурги вже майже закінчили операцію. Ви «приймаєте» пацієнта і слухаєте веселі балачки людей які досить реалістично порпаються в череві манекена. Через кілька хвилин ви помічаєте нерегулярну надшлуночкову тахікардію, а вже через кілька секунд діагностуєте зупинку кровообігу. Суть цієї симуляції була в тому щоб з’ясувати причину критичної ситуації та збагнути правильну тактику невідкладної допомоги. В даному випадку хірурги ввели місцевий анестетик для знеболення рани, який має кардіотоксичну дію. Закритий масаж серця, кілька дефібриляцій та специфічна ліпідна реанімація згідно сучасним алгоритмам вивели нашу команду до фіналу. Останній бій відбувся в пологовій палаті. Команда була вимушена розділитись щоб одночасно надати допомогу новонародженому з порушенням дихання та породіллі з масивною кровотечею.

Після майже двох місяців напруженої підготовки на базах кафедри, використовуючи сучасні манекени, команда здобула перемогу. Справа навіть не в знаннях сучасних алгоритмів, а в здібності співіснувати зі своєю командою як єдине ціле. Молоді лікарі стали не просто відмінною trauma-team, вони стали прикладом того, як спільні зусилля та гарна організація приводить до успіху на змаганнях, а в реальному житті рятує хворих. Приємним сюрпризом було запрошення всіх членів команди на курси ATLS до Великобританії. Вітаємо переможців!!!