27-й Європейський конгресс з артеріальної гіпертензії та серцево-судинної протекції


Цього року з 16 по 19 червня у м. Мілан (Італія) відбувся 27-й Європейський конгресс з артеріальної гіпертензії та серцево – судинної протекції.

Щорічно Європейське товариство гіпертонічної хвороби (ESH) розробляє видатну наукову програму, яка включає сучасні лекції, дебати та круглі столи з питань, що стосуються основних поточних інтересів лікарів багатьох різних спеціальностей.

27-е засідання з питань гіпертонії та серцево-судинного захисту в Мілані було справді винятково успішним засіданням з точки зору відвідуваності (понад 2400 учасників), якості наукової програми (понад 1300 оригінальних доповідей) та організації сесій. 4-денна нарада була наповнена захоплюючими усними презентаціями, плакатами, лекціями та пленарними засіданнями, які дали унікальну можливість обмінятися ідеями та брати участь у інтерактивних дискусіях та великих дебатах з різних аспектів гіпертонічної хвороби та серцево-судинного захисту.

Участь у цьому мітингу взяли численні лікарі та дослідники з усього світу, а також 267 запрошених викладачів із 48 різних країн, висвітлюючи "ESHgoes global".

Вже другий рік поспіль співробітники кафедри анестезіології, інтенсивної терапії та медицини невідкладних станів ФПО ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України» отримують можливість представити дані своєї наукової роботи на цьому значному Європейському Конгресі. Так, в цьому році свою доповідь представили зав.кафедрою, професор Клигуненко Олена Миколаївна та доцент Площенко Юлія Олександрівна. Незважаючи на те, що робота проводилася у клініці анестезіології та була присвячена питанням периопераційного ведення хворих похилого віку, доповідь викликала багато позитивних емоцій та доброзичливих запитань з боку провідних кардіологів Європи.

Окрім самої доповіді, можемо прокоментувати найважливіші моменти конгресу, у яких ми мали можливість брати участь. Так, досить цікавою була сесія щодо мобільного здоров'я в Європі "час приймати участь!", в якому були представлені доступні дані про електронне здоров'я, інновації та ініціативи з цього питання. Виділений симпозіум "Нові перспективи з інформаційно-комунікаційних технологій": Програма ESH Care Smartphones для покращення дотримання та контролю артеріального тиску. Найсучасніші та інтегровані підходи до спільної проблеми фібриляції передсердь обговорювалися на Спільній сесії ESH та ESC щодо фібриляції передсердь при гіпертонії: причини та наслідки. Подібним чином, попередні результати дослідження ESH-дослідження та дослідницького проекту ESH AF були показані при частій наявності супутніх захворювань та високої середньої оцінки CHA2DS2-VASc (= 3.8), що свідчить про високий серцево-судинний ризик цих пацієнтів.

У тематичному семінарі з дотримання ліків та стійкості до лікування були представлені всі нові методології та концепції. З цією метою рішення електронного здоров'я можуть мати клінічне значення, включаючи різноманітні підходи до контролю артеріального тиску. Було виділено відмінності та особливості жінок щодо патофізіології та терапії гіпертонічної хвороби, а також їх сукупні загальні фактори ризику серцево-судинних захворювань.

Ціль зустрічі цього року полягала у підвищенні знань, інтеграції досвіду та вирішенні наукових потреб для лікарів багатьох спеціальностей. І ми, як і багато інших учасників цього Конгресу, лишились дуже задоволені можливістю прийняти в ньому участь!